Olivový olej = zázrak středomořské kuchyně

olej

Olivový olej patří k nejzdravějším olejům. Proč?

Olivový olej má pomáhat snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob, tedy onemocnění srdce. Obsahuje antioxidanty a vitamíny (např. skupiny A, D, E a K). Má pomáhat snižovat hladinu tzv. špatného cholesterolu, podporovat trávení, absorpci vápníku a zpomalovat stárnutí. Má prospívat pleti i vlasům. Tolik citát z Wikipedie.

97% oleje tvoří triglyceridy a volné mastné kyseliny (tzv. acidita). Z toho 60 – 83% tvoří mononenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová), 5 – 22% polynenasycené a 13 – 20 % nasycené mastné kyseliny. Olivový olej je tak nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin.

Olivový olej má zejména díky stimulačnímu účinku kyseliny olejové pozitivní efekty na žaludeční, pankreatickou a žlučovou sekreci a zejména zlepšuje rozklad tuků. Na základě epidemiologických studií bylo dále ukázáno, že v zemích s vyšší konzumací olivového oleje je rovněž nižší výskyt žlučových kamenů. Pravidelná dieta s převažujícím podílem mononenasycených tuků navíc snižuje kyselost žaludku. Jako poslední benefit olivového oleje bývá v souvislosti s gastrointestinálními poruchami uváděn protizánětlivý efekt panenského olivového oleje, který byl zaznamenán ve vědecký studiích s pacienty se zánětlivými onemocněními střev.

Účinnou látkou v olivách, která chrání srdce, má být oleuropein. Prof. V. Pektov ze Sofie zveřejnil r. 1972 výsledky svého výzkumu: již nepatrné množství deseti miligramů oleuropeinu na kilogram tělesné váhy snížilo u pokusných psů o 60 procent krevní tlak. Substance podporuje prokrvení srdce, rozšiřuje srdeční věnčité cévy, odstraňuje poruchy srdečního rytmu a navíc působí proti křečím.

Víte, že krétští sedláci dokonce pijí k snídani sklenku olivového oleje. Říkají, že to je jejich studnice mládí, která jim dodává zdraví a vitalitu až do vysokého věku. Na Krétě je nejnižší výskyt srdečního infarktu.

 

Shrneme-li to, olivový olej

  • působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
  • má výrazné antioxidační účinky
  • obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti zácpě a nadýmání
  • má detoxikační účinky
  • podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • podporuje funkci žlučníku
  • zpomaluje stárnutí

Pro lisovaní olivového oleje se sklízí olivy tradičním způsobem, tj. tlučením dlouhou palicí do větví stromů. Olivy padají do rozprostřených plachet pod stromem. Sklizeň trvá od října do ledna v závislosti na odrůdě a stupni zralosti.

Poté se olivy očistí a rozemelou, takto zpracované se dostanou do lisů, kde z nich vzniká olej, který se po přefiltrování plní do lahví.

 

Dle způsobu výroby se dělí na

Panenské oleje = jsou lisované z celých plodů téměř zastudena a jsou vhodné pro studenou i teplou kuchyni, důležité je však nepřesáhnout maximální teplotu pro jeho ohřívání, kterou je 210 °C

  • Extra panenský olej (Extra virgin) – nejkvalitnější olivový olej s volnou kyselostí méně než 0,8 g na 100 g, získaný přímo z plodů olivovníku. Vyrábí se pouze mechanickým postupem a vyznačuje se výraznou olivovou chutí a vůní. Nejvyšší kvalitu mají oleje lisované bez pecek.
  • Panenský olej (Virgin) – olivový olej s volnou kyselostí méně než 2,0 g na 100 g, získává se také přímo z plodů olivovníku a opět pouze mechanickými postupy.
  • Obyčejný panenský olej – olivový olej s volnou kyselostí méně než 3,3 g na 100 g.

 

Rafinované oleje = jsou lisovány za vysokých teplot a pod tlakem, čímž se snižuje jejich kvalita a nutriční hodnota. Vylisovaný produkt bývá následně chemicky upraven a je vhodný spíše na smažení.

  • Rafinovaný olej – olej získaný rafinováním panenského olivového oleje s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g.
  • Rafinovaný olej z pokrutin – olej získaný rafinováním surového olivového oleje z pokrutin s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g. Pokrutina je odpad z prvotního lisování oliv.

Směsi

  • Olivový olej – olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje, s volnou kyselostí méně než 1,5 g na 100 g.
  • Olej z pokrutin – olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje, s obsahem volných kyselin méně než 1,5 g na 100 g.

 

Námi dovážené olivové oleje pochází z Portugalska. Jsou nejen v BIO, ale dokonce DEMETER kvalitě. Pochází z jednoho místa, nejsou to míchané druhy oleje. Samozřejmostí je kvalita Extra virgin.

Více o našich olejích se dozvíte na stránkách Smolotelského dvora.