Brambory plněné bramborama

brambora

pro 4 porce 8 středně velkých brambor 1 pórek 150 ml smetany (rostlinné nebo živočišné) petrželka – hrst sůl, grilovací…

pro 4 porce

8 středně velkých brambor

1 pórek

150 ml smetany (rostlinné nebo živočišné)

petrželka - hrst

sůl, grilovací koření

50 g nastrouhaného sýra (eidam, gouda...)

100 ml zakysané smetany

1 stroužek česneku

8 lístků čerstvé máty

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.

V hlubší pánvi na dno nalijeme trochu vody (jen aby bylo dno zakryté), lehce osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vhodíme pórek nakrájený na kolečka a podusíme pod pokličkou do měkka. Dle potřeby podléváme, trvá to jen pár minut. Odstavíme.

Vychladlé brambory přepůlíme a lžičkou vydlabeme střed. Vzniklé "mističky" si dáme stranou na pekáček vyložený pečícím papírem. Vydlabaný střed brambor dáme do pánve k podušenému pórku, přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Dle chuti osolíme a můžeme dochutit i grilovacím kořením. Promísíme a směs naplníme zpět do vydlabaných brambor.

Dáme zapéct do trouby nebo na gril. Jen na 5-10 min, aby povrch lehce zezlátnul.

Na dip v misce smícháme smetanu s prolisovaným stroužkem česneku a nasekanými lístky máty. Nesolíme!

Upečené brambory podáváme s dipem a zeleninovým salátem.

brambory 2