na 1 bochník
1 hrnek žitné mouky
2 hrnky špaldové celozrnné mouky
1 sáček sušeného droždí (7g)
2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky kmínu
1 a 1/2 hrnku vlažné vody
Všechny ingredience smícháme v míse a důkladně promícháme.
Je-li těsto příliš řídké, přidáme ještě trochu špaldové mouky.
Necháme kynout alespoň 3 hodiny v teple, zakryté utěrkou.
Zapékací mísu dáme do trouby a předehřejeme na 230 °C.
Mezitím vyklopíme těsto na pomoučený vál a vytvrujeme bochníček.
Přednáme těsto do horké mísy, povrch potřeme vodou a posypeme kmínem nebo semínky (např. slunečnice).
Zakryjeme víkem a pečeme na 230 °C. 30 minut.
Pak víko odklopíme a pečeme dalších 15 minut.
Necháme vychladnout, po teplém chlebu by nás bolelo břicho...