Chléb špaldovo – žitný

chleba

Velmi snadný recept na domácí chléb, vhodný i pro začátečníky. Chuť domácího chleba nelze s ničím srovnávat a navíc ta vůně linoucí se kuchyní, když se peče….
Lze měnit i poměr mouky nebo upéct i chléb pouze ze žitné mouky.

na 1 bochník

1 hrnek žitné mouky

2 hrnky špaldové celozrnné mouky

1 sáček sušeného droždí (7g)

2 čajové lžičky soli

2 čajové lžičky kmínu

1 a 1/2 hrnku vlažné vody

 

Všechny ingredience smícháme v míse a důkladně promícháme.

Je-li těsto příliš řídké, přidáme ještě trochu špaldové mouky.

Necháme kynout alespoň 3 hodiny v teple, zakryté utěrkou.

Zapékací mísu dáme do trouby a předehřejeme na 230 °C.

Mezitím vyklopíme těsto na pomoučený vál a vytvrujeme bochníček.

Přednáme těsto do horké mísy, povrch potřeme vodou a posypeme kmínem nebo semínky (např. slunečnice).

Zakryjeme víkem a pečeme na 230 °C. 30 minut.

Pak víko odklopíme a pečeme dalších 15 minut.

Necháme vychladnout, po teplém chlebu by nás bolelo břicho...

 

 

chleba postup1 chleba postup2 chleba postup3 chleba postup4 chleba postup5 chleba postup6