Čokolanýže

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lahodné čokoládové lanýže, které se jen rozplývají na jazyku.

200 g celých mandlí

2 - 4 polévkové lžíce kakaa (množství si upravte dle chuti)

2 - 4 polévkové lžíce medu nebo jiného sladidla (např. datlový či agávový sirup)

1/2 šálku nahrubo nasekaných  vlašských ořechů

Mandle mixujeme v mixéru dokud se nezačne tvořit lepkavá hmota. Trvá to dost dlouho, postupně stíráme hmotu ze stěn stěrkou. Do hotové hmoty vmícháme kakao a dosladíme dle chuti. Vmícháme i vlašské ořechy a řádně prohněteme rukama. Tvoříme malé kuličky. Uchováváme v chladu. Vydrží 2 týdny i déle.

 

Na přípravu mandlové hmoty potřebujete výkonný mixér. Pro usnadnění práce lze již zakoupit hotové "mandlové máslo" či jiné ořechové, např. v našem obchůdku.

Nebo máte-li méně výkonný mixér a nedaří se, či chcete použít již zakoupené namleté mandle, zamíchejte do mletých mandlí 3 i více polévkových lžic kokosového tuku a dále pokračujte dle receptu. Jen budou lanýže trochu více tučné.