Jablečné knedlíčky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jednoduché jablečné knedlíčky, spíše takové nočky. Vhodné jako snadná večeře. Chcete-li variantu bez lepku, lze v nich mouku nahradit uvařenými jáhlami.

pro 4 osoby

1/2 kg nastrouhaných jablek (nahrubo i se slupkou)

1/4 kg špaldové celozrnné mouky jemné

1/4 čajové lžičky jedlé sody

 

 

 

 

 

 

V míse smícháme nahrubo nastrouhaná jablka s moukou a jedlou sodou. Pořádně rukama prohněteme až vznikne husté lepkavé těsto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Necháme 2 hodiny odpočinout.

Vlhkýma rukama tvoříme z těsta malé kuličky, asi velikosti míčku na ping-pong.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vhodíme do vroucí vody, vaříme cca 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podáváme teplé, na obrázku je varianta s datlovým sirupem a skořicí. Nebo lze posypat podrcenými mandlemi a zakápnou datlovým sirupem. Další varianta je polít přepuštěným máslem (ghí) a posypat skořicí smíchanou se sušenou třtinovou šťávou.