Jáhlové švestkové knedlíky

jahlove-knedliky

Babí léto nebo začátek podzimu je obdobím dozrávajících švestek. Máme pro vás recept na zdravé švestkové knedlíky, ideální je podávat je s mákem…

pro 4 porce

1 hrnek jáhel

2-3 hrnky špaldové celozrnné mouky jemné

na posyp:

3/4 hrnku umletého máku

1/4 hrnku sušené třtinové šťávy nebo lze pokapat datlovým sirupem

olivový olej na pokapaní

 

Jáhly namočíme do studené vody. Stačí nechat namáčet jen chvilku, než se nám začne vařit voda. V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme.

Do vroucí vody dáme předem namočené a slité jáhly. Uvaříme do měkka, cca 5-10 minut. Slijeme a necháme vychladnout, aby byly jáhly vlažné. Lze urychlit tím, že jáhly proplachujeme studenou vodou.

Vychladlé jáhly přesypeme do mísy a přidáme špaldovou mouku - přidáme tolik, aby vzniklo tuhé těsto, které trochu lepí. Doporučuji těsto zpracovávat rukama, lépe se přísady spojí.

Pomoučíme si vál a z těsta děláme malé placičky, každou naplníme půlkou švestky a zabalíme - vytvoříme knedlík.

Vaříme v mírně osolené vodě až knedlíčky vyplavou - pak ještě 3 minuty.

Podáváme s mákem nebo skořicí či karobem. Pokapané olivovým či jiným za studena lisovaným olejem.

jahlove-knedliky2

jahlove-knedliky3

víte že...

Jáhly jsou vyloupané kuličky prosa, dříve se jim také říkalo pšeno.

Jsou přirozeně bezlepkové, mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují např. draslík, hořčík, fosfor, železo, měď, křemík a zinek a také vitamíny kupiny B.

Mají poměrně dost sacharidů, ale protože obsahují i dostatek vlákniny, tak mají nízký glykemický index asi mezi 55 až 60.

Co je na nich velmi zajímavé je, že na rozdíl od ostatních obilovin jsou zásadité. V dnešní době, kdy jsou naše těla většinou velmi "překyselená", nebo-li zásobovaná stravou kyselinotvornou, jsou pro nás jáhly pravým požehnáním.

Navíc jsou lehce stravitelné.

Podle tradiční čínské medicíny patří mezi zahřívající potraviny - ideální pro sychravé podzimní dny.