Kešu „sýr“

kešu sýr

Vitariánská varianta sýra – ideální pro ochucení salátů, na špagety nebo jako dip k zelenině.

1 malý hrnek kešu ořechů

1/2 hrnku vody

1 lžička soli

1 lžíce sušeného lahůdkového droždí

1 malý stroužek česneku

1 lžíce citronové šťávy

1/4 - 1/2 lžičky agáve sirupu

2 lžíce oleje

pažitka nebo jiné bylinky

Kešu ořechy můžeme na 2 hodiny namočit a vodu pak slít. Potom dáme menší množství vody a přidáváme ji dle potřeby, aby sýr nebyl příliš řídký.

Máme-li výkonný mixér, tak nemusíme.

Všechny ingredience kromě bylinek dáme do mixéru a mixujeme na nejvyšší výkon asi 1 minutu. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme citronem, solí či dosladíme. Do hotového "sýra" vmícháme bylinky.

Sýr je ideální základ pro další tvorbu dobrot, lže ho podávat jako omáčku k salátům, mazat na plátky cukety či okurky nebo použít jako dip k namáčení zeleniny.