Mandlové mléko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mandlové mléko je velmi zdravé pro svůj obsah vitamínů a minerálů. Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Ingredience

  • 1 š mandlí
  • 3 šálky teplé vody (do 42°C)

Postup

  • Mandle je potřeba namočit předem, alespoň na 3 hodiny.
  • Poté z nich slijeme vodu, dáme do mixéru a přidáme teplou vodu.
  • Rozmixujeme na nejvyšší možnou rychlost, asi 1-2 minuty.
  • Směs přecedíme přes plátýnko a důkladně vymačkáme.
  • Zbylou hmotu si uchováme - lze použít pro výrobu raw chleba nebo dezertů či kaší. Lze uchovávat i v mrazničce.

víte že ....

  • Mandlové mléko je mnohem zdravější než živočišná mléka.
  • Mandle jsou výborným zdrojem především vápníku, hořčíku, zinku, fosforu a draslíku. Z vitamínů je bohaté na vitamín A, D, E a B komplex. V některých zdrojích se uvádí, že 1 šálek mandlového mléka pokryje naší denní spotřebu vitamínu B12!
  • Neobsahuje samozřejmě žádnou laktózu ani cholesterol a má nízký obsah kalorií.
  • Je zásadotvorné - dokáže neutralizovat naše vnitřní prostředí.
  • Kromě toho má několik dalších velmi zajímavých účinků - např.když jej vypijete asi hodinu před spaním, napomáhá dobrému usínání. Když jej naopak pijete ráno a ještě si ho přisladíte medem nebo datlemi, takvám pomáha udržet si energii po celý den - je to díky obsahu minerálů a vitamínů a díky sacharidům v medu či datlích.
  • Už ve středověku bylo mandlové mléko pokládáno za elixír mládí...  je to dáno vysokým obsahem vitamínu E, který je pro naší pokožku pravým požehnáním.
  • Mandlové mléko má silné antibakteriální účinky - pomáhá např. při boji se streptokokovými bakteriemi či kvasinkami, např. při zánětech střev či močových cest
  • Napomáhá trávení, zmírňuje zácpu, plynatost a další trávicí obtíže.
  • Pomáhá i při nachlazení a kašli.
  • Mandlové mléko je vhodné pro děti již od 6 měsíců.