Pomerančové trubičky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toto cukroví patří k složitějším na výrobu, ale stojí za to. Spojení chuti pomeranče a hořké čokolády je báječné! A navíc se díky své barvě nádherně vyjímá na talíři s cukrovím.

Ingredience na trubičky:

1 velký nebo 2 menší pomeranče

1 mandarinka

2 polévková lžíce agáve sirupu

 

Ingredience na čokoládu:

1 polévková lžíce kakaového másla nebo kokosvého oleje

1 polévková lžíce agáve sirupu

1polévková lžíce nepraženého kakaa

Pomeranče a mandarinku oloupeme, zbavíme pecek a společně se sirupem z agáve rozmixujeme na kaši. Kaši nalijeme v tenké vrstvě (asi 1 mm) na plát sušičky (ten nepropustný :-)) a sušíme. Lze sušit i v troubě, doporučuji plech vyložit silikonovým pečícím "papírem", aby pak šlo pomerančový plát dobře odloupnout. Sušíme jen na nízkou teplotu, do 50° C. Trvá to dlouho, v sušičce i více než 6 hodin. Sušení na topení moc nefunguje, pomeranč by se dříve zkazil, než by byl suchý.

Až když máme suchý pomerančový plát připravíme čokoládu: rozpustíme tuk ve vodní lázni a přimícháme kakao a agáve. Rozmícháme do hladka a necháme trochu zchladnout.

 

postup:

Takto vypadá usušený plát - měl by být takový "gumový", aby s ním šlo dále pracovat. Na obrázku už je na děrované podložce ze sušičky, kam jsem ho přendala dosušit, zpočátku se sušil na plném plátu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Plát nakrájíme ostrým nožem na čtverečky, podle toho, jak chceme mít trubičky velké, tyto jsou asi 2x2 cm:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jednotlivé čtverečky stočíme do trubičky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Každou hotovou trubičku hned namočíme do rozehřáté čokolády, někdy je potřeba ji zatížit, aby se nerozvinula, dáme do chladu dokud čokoláda neztuhne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA