Špagety se „sýrovou“ omáčkou

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lahodné špagety z cukety s lahodnou smetanovou chutí omáčky.

Pro 4 osoby

2 cukety

dresink:

3 Pl oleje

2 čl sojové omáčky Tamari

2PL sušeného neaktivního droždí

1 čl grilovacího koření

 

Na špagety nakrájíme cuketu na nudličky buď pomocí spiralizéru nebo se v domácích potřebách prodává "zubatá" škrabka - jako škrabka na brambory, jen má zoubky a ta udělá stejnou službu jako spiralizér. Nebo lze použít obyčejnou škrabku na brambory - budeme mít jen silnější nudle.

Hotové nudličky namočíme do dresinku, promněme rukama a chvilku necháme odležet, aby změkly (stačí 10 minut). Mezitím si připravíme omáčku a pesto.

Omáčka

1 hrnek kešu oříšků namočených přes noc

1 hrnek vody

šťáva z 1 citronu

1 stroužek česneku

1 čl soli

Všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme do hladka.

pesto

hrst špenátu nebo mangoldu

1/2 hrstu ořechů (vlašské nebo pekanové)

2 PL oleje

Všechny indgredience dáme do mixéru nebo kuchyňského robotu a jen rychle a krátce promixujeme, aby vznikla hrubší konzistence, ne pasta.

Špagety vyjmeme z dresinku, rozdělíme na talíře a zalijeme omáčkou, navrch dáme lžíci pesta. Dozdobíme květinami, salátem...