„Svíčková“ omáčka s pečenými paprikami

svickova

Varianta na „svíčkovou“. Lahodná omáčka ze zeleniny, doplněná šťavnatými pečenými paprikami, na obrázku podávaná s rýžovými knedlíčky, potěší každého milovníka čerstvých chutí. Výborný nedělní oběd, po kterém budete plni energie a chuti do života!

Omáčka, pro 4 osoby

2 velké mrkve

1 cibule

2 petržele

1 menší mladá cuketa

2 čl soli

150 ml smetany (ve vegan variantě použijte rostlinnou)

pohanková mouka na zahuštění

1 PL medu

šťáva z 1/2 citronu

š = šálek, PL = polévková lžíce, čl = čajová lžička

 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ostatní zeleninu očistíme, neloupeme a nakrájíme na kostičky.

Na dno hlubší pánve dáme vodu - asi 2 dcl, osolíme 1 lžičkou soli a přivedeme k varu. Přidáme zeleninu, znovu osolíme lžičkou soli, dolijeme 3/4 l vody a pod pokličkou dusíme do měkka. Trvá to dle velikosti kostiček zeleniny asi 1/2 hodiny.

Zeleninu rozmixujeme a přidáme smetanu a dle potřeby zahustíme pohankovou moukou. Povaříme jště asi 2 minuty.

Odstavíme, přidáme citron a med - dle chuti a v případě potřeby dosolíme.

 

Pečené papriky

2 velké červené papriky

sůl

grilovací koření

olivový olej

Papriky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky, asi 2 centimentry veliké.V míse smícháme s trochou soli (cca 1/4 čajové lžičky) a grilovacím kořením (1-2 čajové lžičky).

Přendáme na pekáček a pečeme v troubě 15 minut. V případě potřeby podléváme vodou.

Papriky musí jen lehce změknout.

Hotové pokapeme olejem a horké podáváme s omáčkou.

Omáčku podáváme s hlávkovým salátem a rýží, knedlíky, těstovinami, nebo jako my s rýžovými knedlíčky - recept naleznete zde.