Omáčka, pro 4 osoby
2 velké mrkve
1 cibule
2 petržele
1 menší mladá cuketa
2 čl soli
150 ml smetany (ve vegan variantě použijte rostlinnou)
pohanková mouka na zahuštění
1 PL medu
šťáva z 1/2 citronu
š = šálek, PL = polévková lžíce, čl = čajová lžička
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ostatní zeleninu očistíme, neloupeme a nakrájíme na kostičky.
Na dno hlubší pánve dáme vodu - asi 2 dcl, osolíme 1 lžičkou soli a přivedeme k varu. Přidáme zeleninu, znovu osolíme lžičkou soli, dolijeme 3/4 l vody a pod pokličkou dusíme do měkka. Trvá to dle velikosti kostiček zeleniny asi 1/2 hodiny.
Zeleninu rozmixujeme a přidáme smetanu a dle potřeby zahustíme pohankovou moukou. Povaříme jště asi 2 minuty.
Odstavíme, přidáme citron a med - dle chuti a v případě potřeby dosolíme.
Pečené papriky
2 velké červené papriky
sůl
grilovací koření
olivový olej
Papriky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky, asi 2 centimentry veliké.V míse smícháme s trochou soli (cca 1/4 čajové lžičky) a grilovacím kořením (1-2 čajové lžičky).
Přendáme na pekáček a pečeme v troubě 15 minut. V případě potřeby podléváme vodou.
Papriky musí jen lehce změknout.
Hotové pokapeme olejem a horké podáváme s omáčkou.
Omáčku podáváme s hlávkovým salátem a rýží, knedlíky, těstovinami, nebo jako my s rýžovými knedlíčky - recept naleznete zde.